Staal brandwerend bekleden: Alles wat je moet weten

Staal lijkt op het eerste gezicht onverwoestbaar. Toch is zelfs het sterkste materiaal niet altijd even goed beschermd tegen een vlammenzee. Door brand neemt de sterkte van staal vanaf 300° Celsius neemt sterkte van het materiaal drastisch af. Het tegengaan van staalconstructies die afnemen in sterkte kan door staal brandwerend te bekleden.

Brandwerend betimmeren van de staalconstructie

Hedendaags wordt er steeds meer met staal gebouwd. Het materiaal wordt veel gebruikt voor de constructie van bijvoorbeeld bedrijfshallen en een aanbouw. In sommige gevallen moeten constructiedelen in het zicht blijven. Om de constructie dan alsnog brandwerend te maken is het brandwerend betimmeren van de staalconstructie een optie. Het betreft vaak de kolommen of liggers van een draagconstructie. Door deze brandwerend af te timmeren zijn brandwerendheden van 60 tot 120 minuten mogelijk. 

Het materiaal wat gebruikt wordt

Om staal brandwerend te bekleden is er speciaal materiaal nodig. Veelal wordt het betimmeren van de staalconstructie gedaan met platen die mineraalvezels bevatten. Een kenmerk van deze platen is is dat ze licht van gewicht zijn. Mag een draagconstructie niet veel toevoeging hebben aan gewicht, dan is dit ‘the way to go’!

Vezelversterkt gips

Er zijn nog drie materialen die veel worden gebruikt voor het bekleden van staal voor brandwerendheid. Één van die materialen is vezelversterkt gips. In de gipsplaten zit vaak gebonden kristalwater verwerkt. Wanneer er brand uitbreekt verdampt het water en zorgt het voor relatief lange afkoelende werking voor het systeem.

Vermiculiet

Vermiculiet is een natuurlijk materiaal dat binnen de bouw bekend staat als enorm goed werkend tegen branduitbraak. Het wordt vaak toegevoegd aan beton voor de bescherming tegen brand. Ook zorgt het ervoor dat beton tot wel zes keer lichter kan worden van gewicht. 

Calcium silicaat

Calcium silicaat is een ander bekend materiaal voor brandwerendheid. Het materiaal is bestand tot temperaturen tot wel 1000° Celsius! Om die reden wordt het vaak gebruikt in ovens. Naast ovens wordt het ook gebruikt om staal brandwerend te bekleden. Het heeft een zeer goede werking en zorgt voor lang behoud van de constructie.

Uw constructie is nog niet voorzien van brandwerende bekleding?

Schakel RETO Brandveiligheid in om brandpreventie op orde te krijgen in uw bedrijfshal, onderneming of woning. 

Contact met RETO brandveiligheid