Waarom brandwerende coating gebruiken?

Waarom brandwerende coating gebruiken?

Brandwerende coating is ook wel bekend als brandwerende verf. Het wordt gevormd door allerlei stoffen die ervoor zorgen dat het materiaal uitzet bij blootstelling aan vuur. Waarom is het verstandig om brandwerende coating te gebruiken?

De werking van brandwerende coating

Eerst iets over de werking van de coating. Na de aanbreng van brandwerende coating is het materiaal zo tussen de 0.2 mm en de 2 mm dik. Die dikte wordt bepaald op basis van het materiaal en de voorschriften die er voor gebouwen zijn. Wanneer de aanbreng, de brandwerende verf, in aanraking komt met vuur zwelt het op tot een enkele centimers dikke schuimlaag. Het zijn de functionele vulstoffen die reageren op de warmte die dit effect doen triggeren. De gevormde schuimlaag werkt vervolgens isolerend en houdt warmte tegen van het met coating beschermde (constructie)deel. 

Wanneer moet er brandwerende coating gebruikt worden?

Al jarenlang is het gebruik van brandwerende coating een verplichting in grote hallen, kantoren, openbare locaties, overheidsgebouwen en parkeergarages. Dit moet conform de Nederlandse wetgeving omtrent brandveiligheid. Deze schrijft zelfs voor dat er een minimale brandwerendheidstijd is van 60 minuten voor deze gebouwen. Dit is allemaal om een gebouw langer tegen bezwijken te beschermen en een langere evacuatijd te waarborgen.

Is brandwerend coaten in mijn geval verstandig?

In bijna alle gevallen is het verstandig om na te denken over de brandveiligheid. Of het ook verplicht is is afhankelijk van grootte en functie van een gebouw. Vraag de experts van RETO Brandveiligheid daarom om advies!

advies van RETO Brandveiligheid