Brandwerende doorvoering kabels

Een brandwerende doorvoering voor kabels moet jarenlang meegaan. Er wordt dan ook onderschat hoe erg de doorvoeringen en sparingen invloed hebben op branduitbreiding wanneer er brand is uitgebroken. Door doorvoeringen voor kabels branddicht te maken met manchetten en brandwerende kit voldoen gebouwen aan het Bouwbesluit en zijn ze langer bestendig tegen brand.

Wat is een doorvoering?

Een doorvoering is er om kabels van (grote) elektrische apparaten door te voeren naar de voedingsspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld generatoren gebruikt worden in een ruimte zonder dat het dichtbij de voedingsspanning hoeft te zitten. 

Doorvoeringen worden vaak verwisseld met sparingen. Bij een sparing gaat het om een gat in het beton om de kabels, leidingen en/of pijpen te verbinden met andere ruimtes. Echter geldt ook voor sparingen dat deze brandwerend afgedicht moeten worden om de brandveiligheid te verbeteren.

Brandmanchet

Om doorvoeringen brandwerend af te dichten kan er gebruik worden gemaakt van een brandmanchet. Een brandmanchet is een rond metalen schild dat met een grafietinlage beschermt tegen branduitbreiding. De grafietinlage zwelt op bij blootlegging aan hogere temperaturen, waardoor de doorgang verspert wordt en vuur geen kans heeft om zich uit te breiden naar de volgende ruimte.

Brandwerende kit

Kleine doorgangen in de muur kunnen gedicht worden met brandwerende kit. Het gaat hier dan vooral om naden die doorgang zouden kunnen bieden voor vuur en rook. De brandwerende kit wordt dan aangebracht rondom bijvoorbeeld een kunststof buis om deze te verbinden met de muur. 

Brandwerend maken van doorvoeringen en sparingen?

RETO Brandveiligheid is expert op het gebied van doorvoeringen en sparingen brandveilig maken. Met jaren ervaring en expertise zijn wij de juiste voor de deze klus. 

Contact opnemen