Brandwerende afwerking

Verzekeraars en brandweer slaan de handen ineen om brandveiligheid voor woningen en bedrijven op de kaart te zetten. Branduitbraak kost veel geld en levert soms onvervangbare schade op. Om brandveiligheid te garanderen kunnen er allerlei werkzaamheden worden toegepast. Van brandwerend coaten tot het dichten van doorvoeringen en sparingen. Echter, de meeste winst wordt geboekt na deze werkzaamheden. Het gaat om het brandwerend afwerken. Dat is de finishing touch.

Waarom brandwerend afwerken?

Brandwerend afwerken is van enorm belang. Na verschillende brandpreventie werkzaamheden is een gebouw goed beschermt. Toch blijven er kansen voor brand om uit te breiden. Brand wordt namelijk niet zomaar gestopt. Denk aan de doorvoeringen en sparingen. Vaak worden deze gaten gedicht met een brandmanchet. De toepassing van deze brandmanchetten zorgt niet direct voor een dichte doorvoering. Rondom de brandmanchetten bevinden zich nog wellicht kieren, kleine gaatjes of slordige afwerking. Om brand, rook of gassen ook hier geen kans te geven is het dus verstandig om brandwerend af te werken.

Wat wordt er gedaan bij brandwerend afwerken?

Het brandwerend afwerken vereist een grote check in het betreffende gebouw of ruimte. Deze check is erg secuur. Het minste of geringste gaatje kan zorgen voor branduitbreiding. Na de check kunnen er verschillende werkzaamheden worden toegepast passend bij de constateringen die uit de check zijn gekomen. Denk hierbij aan:

  • Toepassing van brandpreventief gecertificeerd materiaal op de correcte wijze. Wellicht zijn er fouten gemaakt en/of is er door uitzetting, krimping of lekkage verandering gekomen in de toepassing van een brandwerend element. 
  • Maatwerk oplossingen voor ingewikkelde kwesties. Voor veel fabrieken of bedrijfshallen geldt dat er wel eens lastige situaties voorkomen rondom brandveiligheid. Dit kan komen door speciaal apparatuur en de aansluiting hiervan bijvoorbeeld. Veelal wordt daar dan om heen gewerkt middels maatwerk brandveiligheidsoplossingen.
  • Isolatie van leidingen en doorvoeringen meestal door het gebruik van steenwol pijpschaal.
  • Sparingen afdichten met bijvoorbeeld brandwerende pasta.

Materialen die RETO Brandveiligheid gebruikt voor brandwerend afwerken

In veel gevallen betreft het brandwerend afwerken de dichting van kleine gaatjes en hoekjes in een ruimte waar brand nog een kans krijgt om zich uit te breiden. Om deze kleine gaatjes, hoekjes en onzuiverheden aan te pakken gebruiken we bij RETO Brandveiligheid bijvoorbeeld brandveilige pasta, brandveilige kit of koolstof substantie. Zo garanderen we, zoals eerder gezegd, die finishing touch op een brandveiligheidsproject. 

Uw bedrijfshal, fabriek, woning of dergelijk gebouw voorzien van een verbeterde brandveiligheid om te voldoen aan het Bouwbesluit? RETO Brandveiligheid is de expert op het gebied van brandveiligheidsoplossingen. Twijfel niet om contact op te nemen. We helpen u graag uw omgeving brandveiliger te maken. 

Contact met tomek van reto brandveiligheid