Brandwerend coaten staalconstructie

Coaten is het aanbrengen van een laag verf op een constructie onderdeel. Het brandwerend coaten van een staalconstructie gebeurd met speciale brandwerende coating, ook wel brandwerende verf. Het is één van de oplossingen om een staalconstructie te beschermen tegen de hitte van vuur.

Hoe werkt brandwerende coating / brandwerende verf?

Om een staalconstructie tegen brand te beschermen is het gebruik van brandwerende coating een positief initiatief. Het is een beschermende verf die door een chemische reactie bescherming biedt tegen de vlammen. Wanneer de coatinglaag een hoge temperatuur aanvoelt, verandert het van gedaante. Het wordt dan een isolerende, dikke vlies die beschermt tegen de hitte van naderend vuur. 

Waarom de staalconstructie beschermen tegen vuur? 

Door de staalconstructie te beschermen tegen vuur blijft de constructie langer staan. Het geeft meer tijd voor evacuatie en bestrijding van de uitgebroken brand. Staal heeft namelijk een mindere werking wanneer het temperaturen van rond de 300° celsius bereikt. De mechanische sterkte verminderd dan. Bij 500° celsius verminderd de sterkte zelfs al met 50%!

De gevolgen kunnen desastreus zijn. Wanneer het staal begint te buigen kan het gebouw instorten. Bij het instorten kan de brand nogmaals uitbreiden, maar is er ook gevaar voor mensen die nog binnen zijn. Niet te vergeten, ook hulpdiensten en omstanders kunnen hier de gevolgen van ervaren.

Zeg nee tegen de gevolgen van branduitbraak!

RETO Brandveiligheid is de helpende hand als het gaat om brandpreventie. Schakel onze hulp in. Wij komen met passie voor het vak advies geven en zorgen dat uw woning, bedrijf of hal brandveilig wordt!

Hulp van RETO brandveiligheid