Brandwerend afwerken doorvoeren

Een gebouw brandveilig maken kan niet zonder brandwerend afwerken van doorvoeren. De doorvoeringen zijn gaten in de muur die ervoor zorgen dat leidingen en bekabeling door een gebouw lopen. Door dit te doen voorkomt men de verspreiding van brand en rook door het hele gebouw. Het sluit de ene ruimte van de andere.

De werking van het afdichten van doorvoeringen.

Door doorvoeringen te dichten draag je niet bij aan brandpreventie, wat vaak gedacht wordt. Het zorgt juist voor brandwerendheid. Dat houdt in dat er bij branduitbraak bescherming wordt geboden om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Branduitbreiding kan nieuwe slachtoffers eisen en/of meer schade met zich mee brengen. Daarbij geeft het de brandweer meer tijd om ter plaatse de brand te blussen voordat deze zich zodanig uitbreidt dat de brandweer het gebouw moet laten afbranden. 


Welke materialen maken doorvoeringen en sparingen brandwerend?

Om doorvoeringen en sparingen brandwerend te maken kunnen er verschillende stappen ondernomen worden:

  • De aanbreng van brandwerende pasta, schuim of kit. Hiermee kunnen gaten tussen ruimtes gedicht worden, zodat brand zich geen weg kan vinden langs lopende leidingen of bekabeling.
  • Brandwerende mortel of coating aanbrengen. Mortel en coating zorgen voor een extra laag op een bepaald constructiegedeelte wat bij aanraking met warmte een brandwerende werking heeft.
  • De plaatsing van brandmanchetten. Brandmanchetten zijn hulzen gemaakt van metaal die bij hitte dichtknijpen om de leiding af te sluiten.

Al deze maatregelen kunnen een gebouw tot wel 120 minuten langer brandveilig maken. In geval van nood zijn dit heel erg kostbare minuten. 

Doorvoeringen en sparingen brandwerend maken?

RETO Brandveiligheid is expert in het brandwerend maken van doorvoeren en sparingen. We helpen u graag op weg naar een brandveiligere omgeving.

Contact met RETO Brandveiligheid