Brandveiligheid bedrijf

Brandpreventie is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw. Dat geldt voor brandveiligheid voor een woning, maar ook voor de brandveiligheid van een bedrijf. Daarom is het verstandig om als ondernemer deze verantwoordelijkheid serieus te nemen. Het is niet alleen goed voor het imago van uw bedrijf, maar daarbij voorkomt u een hele hoop ellende. Een bedrijf moet brandveilig en brandpreventief zijn volgens de regels van het Bouwbesluit (2012).

Wat zegt het Bouwbesluit?

Allereerst, het Bouwbesluit is een lang en ingewikkeld document wanneer men er geen ervaring mee heeft. Daardoor zien veel ondernemers de door de bomen het bos niet meer betreffende brandveiligheid. Wat heel erg goed is om te weten is dat het Bouwbesluit een oplossing voorschrijft van samenhangende eenheden. Gebouw, installaties en organisatie. 

Voor bedrijven moet er gelet worden op:

  • Het optijd op kunnen merken van brand.
  • Vluchtmogelijkheden tijdens branduitbraak.
  • Het bestrijden van de uitgebroken brand.
  • Goede bereikbaarheid van hulptroepen

Maar, de allerbelangrijkste maatregelen zijn voor het voorkomen van branduitbraak en branduitbreiding. Dit betreft:

  • Brandpreventie middels verbod op vuur, roken, een brandveilige inrichting, aankleding en voorschriften voor brandgevaarlijke stoffen. 
  • Het gebruik van onbrandbare of brandvertragende materialen in het gebouw. 

Brandvertraging en de beste aanpak hiervan

Om branduitbreiding te voorkomen en brand te vertragen kunnen verschillende maatregelen worden genomen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Brandwerend maken van doorvoeringen en sparingen. Doorvoeringen voorzien elektriciteit binnen een gebouw van doorgang. Sparingen zijn gaten in het beton voor de leidingen. Deze doorgangen/gaten in een gebouw zijn één van de hoofdoorzaken van snelle branduitbreiding. Het is vaak de kleine doorgang naar een nieuwe kamer voor brand. Door middel van brandmanchetten en brandveilige kit kan dit proces vertraagd of zelfs voorkomen worden.
  • Het coaten van materialen als hout, beton en staal. Brandvertraginde coating wordt ook wel gezien als brandvertragende verf. Het is beschermd materialen na blootlegging van hitte door op te zwellen. Vanaf dit moment voorkomt het aantasting van het materiaal.
  • Het aftimmeren van de constructie. Om de constructie te beschermen is het verstandig om deze af te timmeren. Zo blijft de constructie, zoals vaak moet, nog in zicht en wordt de brandveiligheid gewaarborgt.  Het aftimmeren gebeurt met platen van mineraalvezels of vezelversterkte gipsplaten. Het belang hiervan? Het voorkomen en uitstellen van bezwijking van de constructie. Dit kan enorme gevolgen hebben voor de veiligheid van mensen, maar ook forse schade opleveren.

Advies voor brandveiligheid van uw bedrijf?

RETO Brandveiligheid geeft graag advies en voert vakkundig en snel de werkzaamheden uit die nodig zijn om brandveilig de toekomst in te gaan.

aanvraag RETO Brandveiligheid