Brandveiligheid appartementen

Het is voor iedereen een nachtmerrie. Brand in de woning. Het kan zomaar je hele leven op de kop zetten. Daarom is het beter om te voorkomen! Maar, als appartementbewoner zijn er vragen. Wie is er verantwoordelijk? Wat kan ik zelf doen aan brandveiligheid voor appartementen?

Vereniging van Eigenaren

De rol van de Vereniging van Eigenaren, ook wel VVE, is belangrijk inzake brandveiligheid voor appartementen. De VVE is juridisch verantwoordelijk voor de brandveiligheid van een appartementencomplex. 

Wat kan de Vereniging van Eigenaren doen voor de brandveiligheid? Een kritisch oog is al voldoende om veel misstanden omtrent brandpreventie te zien. Loop een ronde door het complex en noteer de dingen die in negatieve zin opvallen met betrekking tot de brandveiligheid. 

Veel van de werkzaamheden die voor brandveiligheid gedaan moeten worden vereisen maatwerk en expertise. Daarom is het verstandig om advies te vragen en/of RETO in te schakelen om de problemen die er zijn op te lossen.

Woningwet en Het bouwbesluit

Ondanks de welvaart van Nederland is onze brandveiligheid lang niet altijd op orde. Er wordt niet standaard gecontroleerd bij alle Verenigingen van Eigenaren. 

Wanneer er wel een controle wordt uitgevoerd is het zaak dat men voldoet aan de eisen van de Woningwet en het Bouwbesluit (2012, meest recent). Hierin staan belangrijke punten die voorkomen dat brand ontstaat. Daarbij, als er brand ontstaat, dat deze zich niet verspreidt. Ook is de aanwezigheid van vluchtroutes cruciaal. Als laatste moeten er natuurlijk genoeg brandbestrijdingsmiddelen zijn. 

Beter voorkomen dan genezen!

Woningbrand is één van de ergste dingen die je kan overkomen. Daarom is het beter om vroegtijdig actie te nemen tegen branduitbraak.

Reto Brandveiligheid is expert in brandveiligheid. Laat ons helpen jouw appartementencomplex veilig te houden van brand!

Hulp van RETO brandveiligheid