Brandafdichting

Een onderschat onderdeel bij de brandveiligheid is de brandafdichting. Veel wordt er gesuggereerd dat een gebouw of ruimte brandveilig is wanneer er werkzaamheden als coaten en het toevoegen van brandmanchetten. Dit is echter een grote fout. De brandveiligheid zit hem in de dichting van gaten, kieren en kleine onzuiverheden in de scheiding tussen ruimtes. 

Van nieuwbouw tot bestaande bouw

Nieuwbouw kenmerkt zich vaak onder mensen als veilig. Hoewel er tegenwoordig strenge brandveiligheidseisen zijn conform het Bouwbesluit is het toch te vaak zo dat de brandveiligheid niet in orde is. Dit kan komen door onverzorgd werk of slecht inzicht in het belang van brandveiligheid. Vooral bij onverzorgd werk kan brandafdichting het verschil maken tussen een brandveiligheidstijd van 60 minuten naar een brandveiligheidstijd van 120 minuten. Wanneer het wel aan de eisen voldaan is, is het als nog interessant om extra in te zetten op brandveiligheid. Het verhoogt de waarde van uw huis en vermindert de kans op risico.

Voor bestaande bouw geldt dat het vaak niet goed is voorzien van brandveiligheid. Dit heeft verschillende redenen. Het belang van brandveiligheid wordt nog niet heel lang ingezien. Zo ook bij de bouw van woningen. Vroeger waren de brandveiligheidseisen ook nog niet zo streng, waardoor veel huizen en andere panden nalatigheid vertonen van brandveiligheid. Gaten zijn bijvoorbeeld niet goed afgedicht waardoor branduitbreiding naar andere ruimtes enorm makkelijk is. 

Brandafdichting met kit en pasta

In veel gevallen gebruiken we voor de brandafdichting voor kleine gaatjes kit en pasta. Denk aan een brandmanchet. Bij plaatsing van deze moeten de randen ook naadloos afgewerkt worden. Brandwerende kit is hierbij een mooie oplossing. Een ander voorbeeld: De voegen van brandwerende scheidingswanden voorzien van brandwerende kit.

Voegen, naden en gaatjes kunnen ook worden gedicht met brandwerende pasta. Het is gemakkelijk aan te brengen bij kleine gaatjes en niet goed doorlopende voegen en naden.

Geef brand geen kansen. Dat kan desastreuse gevolgen hebben. Brandafdichting is een oplossing en RETO Brandveiligheid helpt u hier graag mee. Neem vrijblijvend contact op. We weten zeker dat we van waarde voor u kunnen zijn. Op naar een brandveilige omgeving.

Contact opnemen